Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Toen het Congresgebouw in 1969 openging, werd Den Haag ook gelijk twee bioscopen rijker met filmtheater Studio 2000 en de kleinere filmzaal De Uitkijk, beide aan de Westzijde van het gebouw.

De Uitkijk was een voortzetting van de filmvertoningen van de Maatschappij voor Cinegrafie en het Filmcentrum Haags Museum die daarvoor in de aula van het nabijgelegen Haagse Gemeentemuseum plaatsvonden. Er werden veel avant-garde films vertoond en daarmee was het een voorloper van de Arthouse en het Haags Filmhuis.

Als kind ben ik al snel een paar keer na de opening met mijn vader in Studio 2000 geweest. Een mooie grote, moderne zaal met blauwe stoelen. Ik herinner me nog films als Winnetou en Batman. Als oudere tiener zag ik er nog de filmklassieker King Kong uit de jaren dertig.

Door concurrentie van de inbouwbioscopen in de Haagse binnenstad moesten Studio 2000 en De Uitkijk in juli 1981 hun deuren sluiten. Wel deden de zalen nog dienst voor allerlei andere activiteiten en ik heb in De Uitkijk eind jaren 80 als operateur nog jazzfilms gedraaid tijdens het North Sea Jazz Festival.

Ingezonden door DirkJan Vos