Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Van 1982 tot en met 1998 was ik werkzaam bij het Nederlands Congresgebouw. Eerst als hoofd commerciële zaken, daarna commercieel directeur en vanaf 1989 algemeen directeur. Met veel genoegen kijk ik terug naar die tijd. De ultieme uitdaging voor mij was om van het Nederlands Congresgebouw het belangrijkste congrescentrum van Nederland te maken. De RAI was ons altijd voor qua aantal congressen. Bijna alle meerdaagse congressen werden ondersteund door een vakbeurs. Het ontbrak ons aan adequate moderne beursfaciliteiten die de RAI wel had. Mijn toenmalige collega Dolf Engels en ik wisten de Raad van Commissarissen en de Gemeente ervan te overtuigen dat een beurshal noodzakelijk was. De Statenhal ( ontworpen door Philip Rosdorff) werd gebouwd. Tevens werd het complex uitgebreid met de van Goghzaal ( 800 zitplaatsen) en een parkeergarage onder het Churchillplein. Door de komst van de Statenhal steeg het congressen, die in het congrescentrum werden gehouden, substantieel en werd het tot Nederlands Congres Centrum (NCC) omgedoopte congrescentrum marktleider in Nederland op de markt van meerdaagse nationale en internationale congressen. Het door de Nederlandse Vereniging van Anesthesiologie georganiseerd wereldcongres met 7000 deelnemers was met de vakbeurs die eraan gekoppeld was, de eerste gebruiker van de Statenhal. Ook het North Sea Jazz Festival, dat uit zijn jasje groeide en dreigde weg te gaan, kon verder doorgroeien tot het grootste indoor Jazz Festival ter wereld met 70.000 bezoekers gedurende de drie festival dagen. De Statenhal bleek en groot succes en accommodeerde niet alleen vele vak- en publieksbeurzen, maar ook veel grote productpresentaties, publieksevenementen zoals Disney on Ice en vele popconcerten ( o.a. Sting, Bob Dylan, Eric Clapton, Joe Cocker) en house party’s.

In 1995 kreeg ik het groene licht van de Raad van Commissarissen en de Gemeente om een hotel met 200 kamers boven op het dak van het zalencomplex te bouwen. Het hotel, eveneens ontworpen door Philip Rosdorff, werd verhuurd aan Dorint Hotels en was vanaf de opening in 1998 een groot succes. De “alles onder één dak formule” zorgde ervoor dat er nog meer congressen in het NCC werden gehouden. Van 1998 tot 2000 werden er ruim 50 meerdaagse internationale en nationale congressen gehouden met 300 tot 3000 deelnemers. Het economisch uitstralingseffect voor de stad Den Haag was enorm. Gezamenlijk besteedden de congresgangers in deze drie jaar tussen de € 80 en € 90 miljoen in de stad. De Statenhal, de mooie van Goghzaal en de hele noord vleugel van het congrescentrum zijn een aantal jaren na mijn vertrek gesloopt om plaats te maken voor het gebouw van Europol. Het Nederlands Congres Centrum werd omgedoopt tot World Forum. Vaak rijd ik langs het gebouw en zie tot mijn genoegen dat er de laatste jaren weer fors wordt geïnvesteerd in onderhoud en de buitenhal onder de luifel omgebouwd is tot expo ruimte. Er worden weer veel congressen georganiseerd. Met dat doel werd de NV Nederlands Congresgebouw in 1958 door de Gemeente in samenwerking met het Rijk en het bedrijfsleven opgericht en opende het Nederlands Congresgebouw 50 jaar geleden haar deuren.

Ik feliciteer het World Forum met haar vijftigjarig bestaan en wens de directie en medewerkers veel succes toe met de verdere exploitatie van het complex.

Ingezonden Peter Rosier, oud-directeur Nederlands Congresgebouw